In Erasmus MC is een nieuw klinisch onderzoek van start gegaan met een vaccin tegen niet-kleincellige longkanker. Het vaccin leert het immuunsysteem van longkankerpatiënten om tumorcellen te herkennen en op te ruimen.
De technologie is ontwikkeld in het laboratorium van onderzoeker Sjoerd van der Burg in het Leids Universitair Medisch Centrum en biedt mogelijk uitkomst voor een groot deel van de bijna 10.000 patiënten die jaarlijks deze diagnose krijgen.
Hard nodig
Gemiddeld genomen leeft 5 jaar na de diagnose nog 65% van alle mensen met kanker. Voor niet-kleincellige longkanker is dit slechts 20%. Nieuwe behandelopties zijn dus hard nodig. ‘Een belangrijke factor bij de lage overlevingskansen voor iemand met niet-kleincellige longkanker is het moment van diagnose. De ziekte sluimert vaak al lang voordat we de diagnose kunnen stellen’, vertelt prof. Joachim Aerts, afdelingshoofd longgeneeskunde in het Erasmus MC. ‘Door die late diagnose is in veel gevallen de tumor al ongevoelig voor behandeling, mede doordat de kankercellen onherkenbaar worden voor het immuunsysteem. Met het vaccin dat we nu gaan onderzoeken, willen we het immuunsysteem leren om onderscheid te maken tussen tumorcellen en gezonde cellen. Dat zou voor een grote groep mensen uitkomst kunnen bieden.’
Lees hier het volledige artikel.