We zien het steeds vaker in de media voorbijkomen: klimaatstress. Maar wat is dat nu precies? 5 antwoorden vanuit de wetenschap.
Bij klimaatstress denk je waarschijnlijk aan mensen die zich zorgen maken om het klimaat, zich angstig voelen over de gevolgen van klimaatverandering, of depressief of boos zijn om het gebrek aan actie op het gebied van klimaatverandering.
Misschien ken jij of ben jij zelf wel iemand die hier last van heeft. In de media komen er vooral nog anekdotische verhalen over klimaatstress aan bod. Maar wat heeft de wetenschap over dit onderwerp te zeggen? In deze blog beantwoord ik 5 vragen over klimaatstress, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Wat is klimaatstress?
Het is moeilijk om precies te zeggen wat klimaatstress inhoudt. Ten eerste worden er veel verschillende termen gebruikt om het fenomeen aan te duiden. In de Nederlandstalige media zien we bijvoorbeeld klimaatstress, klimaatangst, en klimaatdepressie voorbijkomen.
In de wetenschappelijk literatuur worden nog veel meer termen gebruikt, waaronder climate anxiety, eco-anxiety, eco-distress, eco-angst, solastalgia, environmental distress, climate change distress, ecological stress, ecological affect, climate grief, en eco-despair. De mate waarin deze termen dezelfde of verschillende fenomenen aanduiden is vooralsnog onduidelijk, omdat ook de definities die worden voorgesteld voor deze concepten behoorlijk uiteenlopen. Vergelijk bijvorobeeld deze definities die zijn gegeven voor de term eco-anxiety:
Lees hier het volledige artikel.