De klimaatcrisis vormt een grote hinderpaal voor het boeken van verdere winst in de strijd tegen kanker. Dat stelt een rapport van wetenschappers van de Amerikaanse Kankervereniging en de Harvard universiteit, dat onder meer wijst op de impact van natuurrampen en pleit voor minder vleesconsumptie.
We weten allemaal in zekere mate hoe zwaar kanker weegt op de volksgezondheid. Volgens schattingen kregen 18,1 miljoen mensen in 2018 een nieuwe kankerdiagnose en bezweken er dat jaar 9,6 miljoen patiënten aan de ziekte. Experten vrezen dat die cijfers de komende jaren nog steeds zullen stijgen, onder meer omdat het aantal mensen op aarde stijgt en de wereldbevolking vergrijst.
Anderzijds betekent een kankerdiagnose steeds minder een doodvonnis. Artsen slagen er door de medische vooruitgang alsmaar beter in om de ziekte vroeg op te sporen en een halt toe te roepen. Maar volgens Amerikaanse oncologen dreigt de klimaatcrisis de geboekte vooruitgang uit te wissen. De gevolgen van de klimaatverandering zouden meer mensen blootstellen aan kankerverwekkende stoffen en tegelijk de toegang tot zorg in belangrijke mate verhinderen.
Lees hier het volledige artikel.