Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft besloten dat gemeenten ruimere mogelijkheden krijgen om kortingspassen te verstrekken aan mensen met een laag inkomen. Klijnsma neemt dit besluit naar aanleiding van kamervragen over de armoede in Nederland. De CG-Raad is tevreden over dit besluit. Veel chronisch zieken en mensen met beperkingen leven van een minimum inkomen en hebben te kampen met veel extra kosten als gevolg van ziekte of handicap. Voor hen is het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen.
De koopkracht van chronisch zieken en mensen met een beperking is de afgelopen meer dan gemiddeld achteruit gegaan. Mensen met een chronische ziekte of handicap zijn de afgelopen jaren onevenredig hard getroffen door de stapeling van bezuinigingsmaatregelen van diverse kabinetten.
Meteen van kracht
Het besluit van de staatssecretaris gaat onmiddelijk in, omdat de wet niet hoeft te worden aangepast. In het regeerakkoord was namelijk al aangekondigd dat gemeenten ruimere mogelijkheden zouden krijgen om hun stadspassen te verstrekken. Het vorige kabinet had bepaald dat de stadspassen alleen nog mochten worden verstrekt aan mensen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum. Dit terwijl de landelijke grens voor het gemeentelijke armoedebeleid voorheen 130 procent van het sociaal minimum was.
Compensatie meerkosten
De CG-Raad vindt het overigens onacceptabel dat mensen als gevolg van extra zorgkosten onder de armoedegrens leven. De CG-Raad vindt dat alle meerkosten als gevolg van handicap of ziekte volledig gecompenseerd moeten worden. Het kabinet gaat huidige compensatiemaatregelen (zoals de Wtcg en de CER) afschaffen. Hiervoor komt een gemeentelijke tegemoetkomingsregeling terug. CG-Raad volgt deze ontwikkelingen op de voet.
Bron: CG-Raad