Nu klimaatverandering steeds erger wordt, zoeken wetenschappers naar oplossingen om het tegen te gaan. Bacteriën helpen in de strijd tegen klimaatverandering met hun veelzijdigheid.
Ziektes en vuil. Daar denk je waarschijnlijk aan bij het woord bacteriën. Maar wist je dat je bacteriën ook goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld om klimaatverandering tegen te gaan? Daar zijn wetenschappers nu druk mee bezig.
CO2 als voedsel
Veel bacteriën gebruiken koolstofdioxide (CO2), het belangrijkste broeikasgas dat we uitstoten, in plaats van suikers als voedsel. Veel van deze CO2-etende bacteriën leven in de aarde of in de oceaan. Sommige gebruiken zelfs zonnestralen als energiebron om dit te doen, precies zoals planten!
Onderzoekers puzzelen met het DNA van bacteriën zodat ze CO2 sneller kunnen eten. Ze proberen zelfs bacteriën te ‘overtuigen’ om CO2 te eten (lees er hier meer over). Wat doen bacteriën eigenlijk met de opgegeten CO2? Ze zetten het bijvoorbeeld om naar waardevolle chemicaliën, die momenteel worden geproduceerd van fossiele brandstoffen.
Lees hier het volledige artikel.