Sommige slachtoffers krijgen na een ramp ernstige posttraumatische stress. Anderhalf jaar later hangen deze klachten echter sterker samen met werkstress dan met de traumatische ervaringen zelf.
Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University onder ruim vierhonderd getroffenen van de vuurwerkramp in Enschede. Bijna 425 getroffenen van de vuurwerkramp Enschede met een baan van minstens 32 uur per week deden mee aan het onderzoek.
Zij zijn twee à drie weken en anderhalf jaar na de ramp uitgebreid ondervraagd over hun rampervaringen, posttraumatische stressklachten, normale werkstress en de aanwezigheid van sociale steun.
Problemen
Slachtoffers die anderhalf jaar later problemen op het werk hebben, zoals conflicten met collega’s of een slechte samenwerking of een gebrek aan waardering ervaren, hebben drie tot vier maal vaker angst- en depressieve klachten, irritaties en boosheid.
Ook hebben zij veel vaker twee of meer ernstige psychische klachten dan slachtoffers zonder deze werkstress. Deze klachten hangen niet of nauwelijks samen met de rampervaringen. Fobische klachten en het totaal aan herbelevings- en vermijdingsreacties hangen overigens wel samen met de rampervaringen, en juist niet met werkstress.
Lees hier het volledige artikel.