Kinderrechters: Aanpassingen nieuwe Jeugdwet nodig

Kinderrechters pleiten voor aanpassingen in de nieuwe Jeugdwet. Het blijft te ingewikkeld om gedwongen zorg voor jongeren te regelen. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen, terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is. Ook dreigt er onduidelijkheid over de rechtspositie van jongeren die uithuisgeplaatst worden. Vanmiddag (9 december) spreekt kinderrechter Ellen van Kalveen met de Eerste Kamer tijdens een deskundigenbijeenkomst over de voorgestelde aanpassingen.

Evaluatie

“Behalven in de nieuwe Jeugdwet staan in het Burgerlijk Wetboek ook regels voor de gedwongen zorg en uithuisplaatsing van jongeren. Die regels sluiten niet goed op elkaar aan. Omdat onder de nieuwe wet alle gemeenten bij gedwongen hulp zijn betrokken, is onduidelijkheid zeer ongewenst. Op dit moment wordt de wetgeving naar gedwongen zorg voor jongeren en volwassenen geëvalueerd. Ik adviseer de Eerste Kamer met klem om deze af te wachten”, aldus Van Kalveen. “Het is in het belang van jongeren, jeugdhulpverleners en gemeenten dat wettelijk alles goed geregeld wordt om ingrijpende fouten bij bijvoorbeeld opname in een gesloten inrichting te voorkomen.”

Regie

De Jeugdwet regelt dat gemeenten verantwoordelijk worden voor het leveren van alle jeugdhulp. Voor een deel is jeugdzorg nu nog bij provincies ondergebracht. Hoofdgedachte achter deze decentralisatie is dat gemeenten, die dicht bij de burger staan, beter regie kunnen voeren en dat de kwaliteit van de jeugdhulp door maatwerk zal verbeteren. De Rechtspraak hoopt dat door betere preventie en vrijwillige hulp gedwongen zorg minder vaak nodig is. In november 2012 adviseerde (pdf, 209 kB) de Raad voor de rechtspraak al over het wetsvoorstel voor de nieuwe Jeugdwet.

Bron: Raad voor de Rechtspraak