Een half jaar voordat gemeenten verantwoordelijk worden voor alle jeugdhulp heeft een groot deel van de gemeenten de organisatie nog steeds niet op orde. De Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd (TSJ) presenteerde deze week haar vierde rapportage en trekt deze zorgwekkende conclusie. Los van de achterstanden op gemeentelijk niveau blijkt uit een onderzoek van de gespecialiseerde jeugdhulpaanbieders dat ook bovenregionaal de problemen zich opstapelen. De Kinderombudsman bereidt zich voor op een jeugdhulp-vacuüm in de eerste fase van de decentralisatie.
Het lijkt nu vrijwel zeker dat er kinderen zullen zijn die geen passende of tijdige hulp krijgen vanaf 1 januari 2015. Marc Dullaert: “De ambities van de stelselwijziging zijn de afgelopen tijd steeds naar beneden bijgesteld. Had de TSJ in de vorige tussenrapportage nog vastgesteld wat dan ten minste het minimum was waaraan gemeenten moesten voldoen op 1 januari, nu blijkt dat veel gemeenten zelfs dat minimum niet halen. Het lijkt daarmee onvermijdelijk geworden dat er vanaf komend jaar een jeugdhulp-vacuüm gaat ontstaan, waarin kinderen zullen verdwijnen.”
Enquête gespecialiseerde instellingen
De TSJ beschrijft dat hoewel de gemeenten met hun nieuwe Colleges van B&W nu met volle vaart aan de slag zijn, de eindspurt te laat is ingezet. Zo zijn werkprocessen rond de toegang tot zorg nog niet uitgewerkt en hebben lang niet alle gemeenten een degelijke informatievoorziening op orde. Bovendien, uit een gisteren uitgekomen enquête onder jeugdhulpaanbieders door de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) blijkt dat bij 86% van de gespecialiseerde instellingen de inkoopafspraken met gemeenten nog net zo onduidelijk zijn als een jaar geleden.
Lees hier het volledige artikel.