Kinderen, gezinnen en huishoudens wachten vaak nog lang op actie vanuit Veilig Thuis. Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. De lange wachttijd leidt tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt een melding meteen opgepakt door Veilig Thuis.
Dit concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie voerde toezicht uit bij 3 van de 25 Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij alle Veilig Thuis-organisaties.
Het lukt Veilig Thuis-organisaties nog steeds nauwelijks om de taken waar wettelijke termijnen voor zijn op tijd uit te voeren. Een aantal Veilig Thuis-organisaties lukt dit zelfs minder goed dan vorig jaar. Alleen als Veilig Thuis na een eerste screening constateert dat sprake is van acute onveiligheid, wordt een melding meteen opgepakt. Andere meldingen moeten wachten. Dit zijn ook meldingen over ernstige structurele mishandeling of verwaarlozing.
Door het lange wachten is er een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook stopt of vertraagt de hulpverlening voor kinderen, gezinnen en huishoudens. Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis.
Lees hier het volledige artikel.