Hoe kunnen we de behandeling van trombose verbeteren, de impact van de ziekte verminderen en ook nog eens minder geld uitgeven? Erik Klok, hoogleraar interne geneeskunde en internist, onderzoekt het en vertelt er uitgebreid over in zijn oratie op 10 maart.
Het percentage ouderen neemt toe en we leven langer. Dus stijgt ook de vraag naar zorg en de zorgkosten. ‘Er moet veel meer met veel minder’, vat Erik Klok de situatie samen in zijn oratie. ‘Doorgaan op dezelfde voet kan niet,’ zegt hij, want anders zou 1 op de 4 Nederlanders in 2050 in de zorg moeten werken en 20 procent van ons verdiende geld naar de zorg gaan.
Klok heeft zich gespecialiseerd in veneuze trombose en wil de zorg voor mensen met deze stollingsziekte toekomstbestendig maken. Dat wil zeggen kosten besparen, maar tegelijkertijd juist betere zorg verlenen.
Wat is veneuze trombose?
‘Een bloedstolsel in een ader, meestal in je benen, waar je klachten van kunt krijgen. Je been kan dan dik, rood en pijnlijk worden. Als dat stolsel losschiet, gaat het naar de longen en krijg je een longembolie.’
Lees hier het volledige artikel.