De keuzehulp is voor u bedoeld als: u een verhoogde kans op botbreuken heeft en/of osteoporose (botontkalking) heeft. Dit kan uw huisarts of specialist vaststellen. U ouder bent dan 50 jaar en een bot heeft gebroken en u wilt weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u weer een bot breekt.
Wat kunt u met deze keuzehulp?
Deze keuzehulp geeft u advies hoe u uw kans op botbreuken kleiner kunt maken. Een belangrijke keuze is of u start met medicijnen om botbreuken te voorkomen. Deze medicijnen hebben namelijk voor- en nadelen. Deze keuzehulp helpt u bij het maken van een beslissing of u start met medicijnen of niet.
U kunt de keuzehulp gebruiken om een gesprek met uw arts of verpleegkundige voor te bereiden over het voorkomen van (nieuwe) botbreuken. Ook kunt u deze informatie gebruiken als naslagwerk en als aanvulling op het gesprek met uw arts of verpleegkundige.
Deze informatie kan advies van uw arts of verpleegkundige niet vervangen. Uw arts of verpleegkundige is het beste op de hoogte van uw totale gezondheid en uw persoonlijke situatie. Neem daarom beslissingen over uw gezondheid altijd samen met uw arts of verpleegkundige.
Over botbreuken en osteoporose
Hier vindt u informatie over botbreuken en osteoporose. Ook kunt u hier informatie vinden over uw risico dat u (opnieuw) een bot breekt.
U kunt op verschillende manieren erachter komen dat u een verhoogde kans heeft op botbreuken. Bijvoorbeeld na een botbreuk in het ziekenhuis. Als u ouder dan 50 jaar bent en een botbreuk heeft, is een onderzoek op osteoporose aan te raden. Om uw kans op botbreuken te onderzoeken, zal uw arts kijken naar risicofactoren. In dit onderdeel wordt besproken welke risicofactoren dit zijn.
Iedereen kan een bot breken. Bijvoorbeeld bij een ernstige val of bij een fiets-, motor- of auto ongeval. Maar bent u ouder dan 50 jaar en heeft u uw bot gebroken? Of heeft u osteoporose? Dan heeft u meer kans om een bot te breken dan anderen. Om de kans op botbreuken te verkleinen zijn verschillende medicijnen beschikbaar.
Deze keuzehulp helpt u bij de beslissing of u start met medicijnen of niet. In dit onderdeel worden de voor en nadelen van beide opties besproken: niets doen of het nemen van medicijnen.
U heeft al veel kunnen lezen over uw kans om een bot te breken en wat u zelf kunt doen om uw kans te verkleinen. Een belangrijke keuze is of u start met medicijnen om botbreuken te voorkomen. Dit onderdeel kan u helpen bij het nemen van een beslissing over of u medicijnen wilt nemen of niet.
Lees ook de disclaimer van de keuzehulpen.
Bron: Kies beter