Goed kauwen en rustig eten zijn populaire adviezen ter preventie van overgewicht. Toch is er nog niet veel wetenschappelijke onderbouwing voor. Japanse wetenschappers brengen daar nu verandering in. Zij hebben ontdekt dat kauwen en een langere verblijftijd van voedsel in de mond de voedselgeïnduceerde thermogenese verhogen.
Thermisch effect
De voedsel-geïnduceerde thermogenese wordt ook wel het thermisch effect van voedsel genoemd. Je lichaam verbruikt energie om een maaltijd te verteren. Daarbij komt warmte vrij en dat merk je bijvoorbeeld aan het stijgen van je lichaamstemperatuur na het eten. Dit wordt ook wel het thermisch effect van voedsel genoemd. De Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen en de verblijftijd van voedsel in de mond van invloed zijn op dit thermische effect.
Langzaam drinken
Het onderzoek is uitgevoerd bij 11 gezonde mannen. Zij kregen 3 keer dezelfde drank van 200 kcal, maar dronken deze op verschillende manieren:
- Normaal drinken
- Elke slok 30 seconden in de mond houden voor het doorslikken (en dus eerst proeven)
- Elke slok pas na 30 seconden “kauwen” doorslikken (en dus proeven én kauwen)
Lees hier het volledige artikel.