Kattenparasiet beïnvloedt menselijke hersenen

Besmetting met de parasiet Toxoplasmose gondii, die leidt tot toxoplasmose, kan leiden tot slechter cognitief presteren. Lies de Haan en Arjen Sutterland, onderzoekers van Amsterdam UMC, vergeleken het cognitief functioneren van mensen met en zonder Toxoplasmose gondii besmetting.

Zij publiceerden deze week in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Kattenparasiet
Toxoplasmose gondii, kortweg Toxo, is een eencellige parasiet die wijdverbreid voorkomt onder warmbloedige dieren. Je kunt ermee besmet raken als je in contact komt met ontlasting van katten (kattenbak, openbare zandbak of tuin), via rauw of onvoldoende verhit vlees en ongewassen groente. Mensen merken de infectie vaak niet op omdat die zelden tot ziekteverschijnselen leidt en als dat wel zo is, zijn het vage voorbijgaande symptomen als moeheid, lusteloosheid of soms koorts.

Voor zwangere vrouwen is het een beruchte parasiet omdat een besmetting kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen. Ongeveer 1 op de 3 mensen is besmet met Toxo. “De parasiet kan de bloed-hersenbarrière passeren en daar als inactieve infectie achterblijven in de neuronen”, aldus Arjen Sutterland.

Lees hier het volledige artikel.