Meer stress, slechter eten, minder bewegen.
Als het onbetaald is en structureel is overwerk een gevaar voor de volksgezondheid. Depressies, angststoornissen, hart- en vaatziekten zijn het gevolg.
Afgelopen dinsdag werd bekend dat werknemers gemiddeld drie uur per week onbetaald overwerken. Vooral hbo-plussers (74 procent) werken over zonder dat ze daarvoor extra worden uitbetaald.
Er is enorm veel onderzoek naar het effect van overwerk op de lichamelijke gezondheid, maar helemaal eenduidig zijn de uitkomsten niet. In 2015 publiceerde The Lancet een analyse van 17 verschillende studies onder ruim 600 duizend Europeanen, Amerikanen en Australiërs. Toen ook in deze omvangrijke, internationale studie een duidelijk verband werd gevonden tussen extreem overwerk en de kans op een beroerte en hart- en vaatziekten, bevestigde dat wat eerdere onderzoekers al concludeerden: werkweken van 55 uur of meer zijn niet gezond. Ook al blijft het gissen naar het mechanisme daarachter.
Overtuigend onderzoek
Vermoedelijke verklaringen zijn dat mensen die vaak overwerken meer stress hebben, slechter eten, minder bewegen en minder aan sport doen. Lange werkweken gaan bovendien gepaard met kortere nachten, en het effect van te weinig nachtrust op de gezondheid is funest.
Lees hier het volledige artikel.