Als een patiënt een infectie oploopt in een ziekenhuis, verhoogt elke ziekenhuisdag de kans dat die wordt veroorzaakt door een multiresistente bacterie met 1 procent.
Dat zeggen onderzoekers van de Medical University of South Carolina vandaag tijdens een presentatie op een conferentie over microbiologie in de Verenigde Staten, de ICAAC (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy).
De wetenschappers verzamelden en analyseerden historische data van 949 gedocumenteerde gevallen van zogeheten gramnegatieve infecties.
Gramnegatieve bacteriën verschillen van grampositieve bacteriën doordat ze over het algemeen minder gevoelig voor antibiotica zijn dan grampositieve bacteriën.
Verhoging
In de eerste paar dagen na ziekenhuisopname besloeg het aantal infecties waarbij multiresistente bacteriën (bacteriën waar geen of vrijwel geen antibiotica meer tegen werken) een rol speelden ongeveer 20 procent.
Daarna steeg dat een dag of vijf langzaam, waarna het aantal multiresistente infecties ineens toenam tot meer dan 35 procent bij tien dagen ziekenhuisverblijf, wat neerkomt op gemiddeld een procent verhoging per dag.
Lees hier het volledige artikel.