Kankertherapie kan efficiënter: beter voor patiënt, kosten én milieu

Internist-oncoloog Stefan Sleijfer en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen van het Erasmus MC Kanker Instituut werken nauw samen om kankertherapieën doelmatiger te maken. Dat is goed voor de patiënt, maar ook voor de portemonnee van de Nederlandse maatschappij én voor het milieu.

De afdeling Interne Oncologie bespaart met de inspanningen jaarlijks ongeveer 7 miljoen euro.

Voorbeeld: door nieuwe, zeer kostbare kankermedicatie slim en op maat van de patiënt te doseren, worden miljoenen euro’s bespaard. Ander voorbeeld: vroeger werd de premedicatie die patiënten krijgen als voorbereiding op een chemokuur, via een infuusje toegediend. Dat duurde een kwartier. Ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen onderzocht die methode kritisch en ontdekte dat je die medicatie net zo goed als bolusinjectie kunt geven. Duur: tien seconden.

10.000 infuuszakjes
Van Leeuwen: ‘In het Erasmus MC werden jaarlijks meer dan 10.000 van die infuuszakjes met premedicatie gegeven. Vermenigvuldig dat met een kwartier inlooptijd. Reken uit hoeveel uren je dan een stoel op de Dagbehandeling kunt gebruiken voor andere behandelingen. En reken ook uit hoeveel afval aan plastic infuuszakken je minder in de vuilnisbak gooit.’

In het Erasmus MC is vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro aan geneesmiddelen gespendeerd. Een groot deel, ongeveer 34 miljoen euro, gaat op aan kankertherapieën op de afdeling Interne Oncologie. Immers: voor steeds meer kankersoorten worden nieuwe -en vaak ook dure- therapieën uitgevonden.

Lees hier het volledige artikel.