Zorginstituut Nederland adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het medicijn cilta-cel (Carvykti®) niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het medicijn kan het leven verlengen van mensen met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom.
Maar de aangeleverde financiële analyse van de fabrikant is van onvoldoende kwaliteit. Hierdoor kan het Zorginstituut niet beoordelen wat een redelijke prijs voor het medicijn zou zijn. Het Zorginstituut betreurt dat het genoodzaakt is een negatief advies uit te brengen en roept de fabrikant van Carvykti op om alsnog betrouwbare gegevens aan te leveren.
Effectief, maar duur medicijn
Het nieuwe medicijn Carvykti (ciltacabtagene autoleucel) is een effectieve behandeling voor volwassen patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, dat ook wel de ziekte van Kahler wordt genoemd. Het gaat om patiënten bij wie 3 eerdere behandelingen de ziekte niet (voldoende) hebben afgeremd. Door een behandeling met Carvykti leven deze patiënten langer dan met een andere behandeling. Het Zorginstituut schat in dat in Nederland 140 mensen per jaar voor behandeling met Carvykti in aanmerking komen. De fabrikant vraagt een prijs van € 420.000 per patiënt. Bij vergoeding van het middel uit het basispakket van de zorgverzekering zouden de totale kosten oplopen tot meer dan € 37 miljoen per jaar.
Lees hier het volledige artikel.