Onderzoekers denken een nieuwe manier gevonden te hebben om de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium te herkennen, zodat patiënten optimaal geholpen kunnen worden. Ze ontdekten belangrijke tekenen van de ziekte in de neus van patiënten, zelfs als deze nog geen duidelijke symptomen vertoonden.
Op termijn zou dit inzicht kunnen leiden tot een simpele wattenstaafjestest, vergelijkbaar met de tests voor het coronavirus.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk is het niet onlogisch om in de neus te zoeken naar vroege aanwijzingen voor de ziekte van Parkinson. De bekendste symptomen van parkinson zijn trillingen en bewegingsmoeilijkheden, maar minder geweten is dat de meeste patiënten met parkinson in meer of mindere mate hun reukzin verliezen. De vermindering van het reukvermogen ontstaat vaak in de beginfase van de aandoening, soms jaren voor er andere ziekteverschijnselen de kop opsteken.
Verkeerd gevouwen eiwitten
De redenen voor dit verlies van geur hangen waarschijnlijk samen met de algemene oorzaak van Parkinson. Bij het ruiken speelt de neurotransmitter dopamine namelijk een rol en parkinson zorgt voor het afsterven van hersencellen die dopamine aanmaken. Deze hersencellen sterven bij de aandoening af door de ophoping van een slechtwerkende versie van het eiwit synucleïne. Wanneer sommige synucleïnemoleculen verkeerd worden ‘gevouwen’, verspreidt dit zich naar andere moleculen, als een rij omvallende dominostenen.
Lees hier het volledige artikel.