Kan nieuwe prothese straks infecties na knie- of heupoperatie voorkomen?

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 100.000 knie- en heupgewrichten vervangen. De kans op een infectie na zo’n operatie is ongeveer 1 procent. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een prothese ontwikkeld die 87 procent van de bacteriële besmettingen na een gewrichtsvervangende operatie kan voorkomen.

Onderzoekers van de Washington State University hebben een nieuw chirurgisch implantaat ontwikkeld dat in laboratoriumtests 87% van de bacteriën kon doden die infecties kunnen veroorzaken. Dit zou op een dag kunnen leiden tot een verbeterde infectiebeheersing bij veelvoorkomende operaties, zoals heup– en knievervangingen. Bacteriën die via de bloedbaan bij de prothese kunnen komen, vormen een van de belangrijkste oorzaken van het falen van dergelijke operaties.

Prothese-infectie
Bij elke operatie worden uitgebreide maatregelen genomen om een infectie te voorkomen. Zo moet u voor de operatie een speciale zeep en neusgel gebruiken. Dit kan echter niet altijd voorkomen dat de operatiewond of de prothese geïnfecteerd raakt door bacteriën of schimmels, wat resulteert in een prothese-infectie. Dit kan gepaard gaan met een ziek gevoel, hoge koorts en toename van de pijn.

Lees hier het volledige artikel.