Kan je lichaam zonder suiker?

In de rubriek Feit of Fabel onderzoeken we een aanname uit het dagelijks leven op het gebied van zorg en gezondheid. Deze keer: kan je lichaam zonder suiker? Steeds vaker hoor je dat suiker slecht voor je is. Verschillende diëten, waarmee je suiker zo veel mogelijk of helemaal uit je dagelijkse voeding bant, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Ook mensen die fit en gezond zijn, proberen steeds vaker dit soort diëten. In supermarkten en kantines verschijnen naast de normale yoghurt, appelmoes en chocomel ook varianten met nul procent suiker. Helemaal geen suiker zou het allergezondst zijn. Maar is dat wel zo?

Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort. Het is een van oorsprong natuurlijke stof die in allerlei voedingsstoffen voorkomt, zoals fruit, groente en melk. Je kunt suiker ook uit suikerbiet en suikerriet halen, dan heet het kristalsuiker, rietsuiker of tafelsuiker. Mensen zijn gek op de zoete smaak van suiker. Voedsel- en drankfabrikanten maken daar graag gebruik van door suiker toe te voegen aan hun producten. Behalve als smaakmaker heeft suiker nog meer functies. Zo wordt het ook vaak gebruikt als conserveermiddel (bijvoorbeeld in jam), structuurmiddel (in koekjes) en kleurmiddel (gekarameliseerde suiker).

Internist-endocrinoloog Harold de Valk behandelt mensen met diabetes type 1 en 2. Voeding, waaronder suiker, speelt daarbij een belangrijke rol. “Suiker wordt door veel patiënten gezien als iets dat alleen maar slecht is. Maar dat is helemaal niet zo. Je lichaam zet de stoffen in suiker, glucose en fructose, op verschillende manieren om in energie. De fructose gaat naar je lever en wordt daar omgezet in brandstof. Glucose wordt opgenomen in je bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in je weefsels terecht komt, ook als energie voor je lichaam. Die energie heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Het is een soort brandstof.

Lees hier het volledige artikel.