Verschillende studies naar kanker hebben aangetoond dat lange mensen een verhoogd risico lopen om bepaalde soorten kanker te krijgen, onder meer darmkanker, borstkanker, nierkanker, een kwaadaardige vorm van huidkanker en leukemie. Het risico stijgt met ongeveer 10 procent voor elke centimeter.
Uit die onderzoeken blijkt dat het groeiproces daar voor iets tussen zit. Dit proces wordt beïnvloed door iemands genen (die vastliggen), maar ook door beïnvloedbare groeifactoren (zoals insulineachtige groeifactoren, het groeihormoon en geslachtshormonen als oestrogeen en testosteron) die een rol spelen in de baarmoeder en tijdens de kinder- en adolescentiejaren. Deze resultaten kunnen interessant zijn omdat je iemands lengte kan beïnvloeden door de voeding die een baby in de baarmoeder krijgt via de moeder en het voedingspatroon tijdens de ontwikkeling en groei van kind naar volwassene.
Hogere concentratie van cellen
Leonard Nunney, evolutiebioloog aan de University of California, Riverside testte een nieuwe hypothese in verband met de causale factoren van kanker, namelijk dat lange mensen vatbaarder zijn voor kanker omdat hun lengte cellen toevoegt. Met meer cellen is er meer kans voor dingen om mis te gaan.
Lees hier het volledige artikel.