Instinctief voelen we vaak of iemand al dan niet de waarheid spreekt, maar waarop baseren onze hersenen zich dan? Franse onderzoekers hebben computersoftware ingeschakeld om dat te ontdekken en kwamen tot enkele verrassende conclusies.
Intonatie
De wetenschappers gebruikten vocale signaalverwerkingstechnieken om een willekeurige uitspraak van woorden te creëren (stijgende toonhoogte, dalende toonhoogte, enz.), en vroegen vervolgens aan verschillende groepen vrijwilligers of de woorden oprecht overkwamen. Besluit? Wie eerlijk en betrouwbaar wil lijken, kan best snel spreken, de nadruk leggen op het midden van het woord en de toonhoogte laten dalen aan het einde.
Een voorbeeld. Als iemand vraagt naar de hoofdstad van België, zal een zelfverzekerd persoon ‘Brussel!’ zeggen, met een sterke intensiteit in het midden van het woord, een snelle dictie en een dalende toonhoogte. Iemand die niet zeker is, of liegt, zal eerder in stijgende toonhoogte spreken, met weinig intensiteit in de stem en een langzamere uitspraak. Dit is natuurlijk een heel simplistisch voorbeeld, maar daar komt het wel op neer.
Lees hier het volledige artikel.