Na het succes bij parkinsonpatiënten wordt diepe hersenstimulatie ook onderzocht bij psychiatrische aandoeningen. Kunnen elektroden in het brein helpen bij depressie, tourette, PTSS of anorexia?
Voor het eerst in bijna twintig jaar ligt Kim van den Akker volkomen stil. Het metalen frame, dat met vier stalen pinnen aan haar schedel vastzit, drukt haar tegen de operatietafel. Ze kan niet met haar hoofd tegen de operatietafel slaan, of een van de andere tics uitvoeren waar ze normaal gesproken voortdurend last van heeft.
Ze staart naar het plafond terwijl de neurochirurgen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum twee gaten boren in haar schedeldak, links en rechts boven haar oren. Laagje voor laagje, totdat het hersenvlies zichtbaar is. Aan de hand van MRI- en CT-scans heeft de neurochirurg op de millimeter nauwkeurig berekend onder welke hoek ze twee elektroden moet inbrengen, 8 centimeter diep in Kims brein.
Diepe hersenstimulatie is precisiewerk, een stuk naar links of rechts en de chirurgen raken een ander deel van de hersenen. Het doelwit van vandaag: de globus pallidus internus, het deel van de hersenen waar Kims hersencircuit is verstoord door het syndroom van Gilles de la Tourette.
Lees hier het volledige artikel.