Kan een goedkope diabetespil knieartrose verminderen? Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dit mogelijk het geval zou kunnen zijn. Op dit moment voeren Egyptische onderzoekers tests uit op een groep van 120 patiënten met knieartrose. Ze verwachten de eerste resultaten nog dit jaar te kunnen presenteren.
Een pil die al wordt gebruikt door patiënten met diabetes type 2 kan een goedkope en effectieve behandeling zijn voor knieartrose. Het gaat om metformine dat al sinds de jaren vijftig door miljoenen mensen met ‘ouderdomssuiker’ wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Op dit moment loopt er een proef om te zien of dit geneesmiddel ook kan worden ingezet om knieartrose te behandelen.
Nieuwe en gezonde cellen
Laboratoriumproeven hebben positieve resultaten laten zien bij muizen met vroege artrose. Ze kregen gedurende 12 weken dagelijks metformine in hun drinkwater. Er was significant minder kraakbeenafbraak dan bij muizen die dit medicijn niet kregen. Wetenschappers van de Sadat City University in Egypte vermoeden dat metformine een enzym afgeeft dat het kraakbeen beschermt en ontstekingen in de gewrichten bestrijdt. Volgens hen ruimt dit enzym beschadigde kraakbeencellen op om plaats te maken voor nieuwe en gezondere exemplaren. Er is nu een klinisch onderzoek gestart naar het effect van metformine bij 120 patiënten met knieartrose. De eerste resultaten van het effect van deze diabetespil op de pijn en mobiliteit worden later dit jaar verwacht.
Lees hier het volledige artikel.