Flexwerkers in de zorg zijn straks niet meer vrij om torenhoge tarieven te rekenen voor hun diensten. Hun prijs moet ‘in redelijke verhouding staan’ tot de loonkosten van een medewerker in dienst. Belangenclubs in de zorg en regeringspartijen VVD en D66 zijn onaangenaam verrast.
De zorg telde in 2018 in totaal 188.000 flexwerkers, zo’n 15 procent van het totaal. Het gaat om een combinatie van mensen met flexibele contracten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Hun aantal steeg in de sector Zorg en Welzijn met 13 procent tussen 2010 en 2018.
Het kabinet maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. ,,De toename van het aantal flexwerkers bij onder andere ziekenhuizen, ggz-instellingen of in de ouderenzorg leidt tot risico’s in termen van continuïteit, kwaliteit of hogere kosten”, schrijven de bewindslieden op Volksgezondheid.
En vooral die kosten rijzen de laatste jaren de pan uit door de extra uitgaven aan flexwerkers: ze zijn bijna verdubbeld in de gehandicaptenzorg en de ggz. In de verpleeg- en thuiszorg bedroeg de stijging bijna 55 procent, bij de ziekenhuizen 23 procent.
Lees hier het volledige artikel.