Een bezoek aan een niet door de verzekeraar gecontracteerde arts, wordt straks vergoed als de patiënt vooraf niet is geïnformeerd over de consequenties. Dat is één van de voorstellen van het kabinet om ervoor te zorgen dat de voorgestelde wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet alsnog wordt goedgekeurd. Het voorstel staat in een brief die premier Rutte donderdagavond laat aan de Tweede Kamer stuurde.
Het kabinet zegt de vrije artsenkeuze te willen waarborgen voor iedereen, ongeacht de aard van de polis. Ook moet er een goede machtsbalans komen tussen verzekerden en zorgverzekeraars.
De rechten van de patiënt zullen op vijf manieren worden versterkt, schrijft Rutte. Zo kan iedereen straks een ‘second opinion’ opvragen, ongeacht de polis. Ook wordt nader omschreven wat de acute zorg is waarop iedereen recht heeft. De zorg in academische ziekenhuizen wordt toegankelijk voor alle patiënten die deze volgens hun arts nodig hebben. Een verzekerde met een naturapolis die gebruik maakt van niet gecontracteerde zorg en vooraf onvoldoende op de hoogte is gesteld van de ‘consequenties van het inkoopbeleid van de verzekeraar’, heeft automatisch recht op een vergoeding volgens restitutiepolis. En ten slotte mogen zorgverzekeraars geen zaken doen die kunnen leiden tot risicoselectie – zoals marketing voor bepaalde doelgroepen.
Lees hier het volledige artikel.