Jullie vragen over knokkelkoorts, bij Nu.nl

‘Meeste mensen merken er niets van’.
Er is dit jaar een recordaantal gevallen van dengue, ook wel knokkelkoorts, vastgesteld bij Nederlanders. Volgens alarmcentrale Eurocross zou de aanwezigheid van de tijgermug in ons land in de toekomst kunnen zorgen voor nog meer besmettingen. Viroloog Marion Koopmans beantwoordt de beste en meest gestelde lezersvragen over knokkelkoorts.

Wat doet het virus met je lichaam?
Koopmans: “De meeste mensen die een infectie oplopen merken daar niets van. Ongeveer twee op de tien personen die het virus oplopen krijgen wel klachten. Vooral koorts, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en huiduitslag. In een klein percentage zijn die klachten ernstig en kunnen mensen in shock raken en bloedingen krijgen. Het virus infecteert cellen in de huid, het immuunsysteem, de lever en bloedvaten.”

Hoe kan je besmetting het beste voorkomen?
“Door contact met muggen zo beperkt mogelijk te houden. Ook in een gebied met dengue zijn lang niet alle muggen geïnfecteerd dus hoe minder beten iemand oploopt hoe minder kans op infectie. Op de website van het landelijk centrum voor reizigersadvisering is een folder te vinden over hoe je je het beste tegen muggen kunt beschermen: klik daarvoor op deze pagina op ‘muggenwering op reis’.”

Wat is knokkelkoorts/dengue?
Dengue is een virus dat door muggen aan mensen overgedragen kan worden. Doorgaans zijn de tijgermug of de gelekoortsmug de boosdoeners. In Nederland komt de tijgermug sinds een aantal jaar voor.

Lees hier het volledige artikel.