Jullie vragen over baarmoederhalskanker: ‘Hoe merk je een HPV-besmetting?’

Emma Heesters liet maandag weten dat haar baarmoederhalskanker is uitgezaaid. Baarmoederhalskanker is een lot dat vooral jonge vrouwen treft en wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Gynaecoloog-oncoloog Refika Yigit geeft in dit artikel antwoord op jullie vragen over dit virus en deze vorm van kanker.

Aan het woord in dit artikel:
Refika Yigit is gynaecoloog-oncoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar aandachtsgebied is baarmoederhalskanker.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker precies en hoe ontwikkelt het zich?”
Baarmoederhalskanker is een zeldzame vorm van kanker en wordt – extreme uitzonderingen daargelaten – altijd veroorzaakt door langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is seksueel overdraagbaar. Zeker 80 procent van de seksueel actieve populatie van Nederland is drager van dit virus.”

“HPV leidt zelden tot baarmoederhalskanker, meestal ruimt ons lichaam het namelijk zelf weer op. Als dit niet gebeurt, ontstaat de kans dat het zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker. Dat is niet vaak het geval. Per jaar in Nederland worden zo’n achthonderd nieuwe diagnoses gesteld, het valt daarmee in de categorie ‘zeldzame kanker’.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.