‘Jongerenwerk wordt nog steeds onderschat’

In potentie kan het huidige jongerenwerk in Nederland 45 miljoen euro besparen op eerstelijns zorgkosten en basis ggz. Dat blijkt uit onderzoek van Participe Advies in opdracht van het ministerie van VWS. Projectleider Else Leih: ‘We moeten niet bezuinigen op jongerenwerk.’

Voor het eerst is in een maatschappelijke Business Case (mBC) onderzocht wat het maatschappelijke en financiële effect is van jongerenwerk. Leih: ‘In een maatschappelijke Business Case maak je kort gezegd inzichtelijk wat de maatschappelijke effecten ergens van zijn. In deze specifieke mBC hebben we bekeken voor welke maatschappelijke problemen jongerenwerk een oplossing biedt en wat daarin is bereikt.’ Dat deden Leih en haar collega’s door het houden van interviews met onder meer jongeren, buurtbewoners, professionals uit de zorg, wijkagenten en medewerkers van gemeenten, door data te analyseren en door te berekenen wat de financiële consequenties zijn van wat wel en niet wordt gedaan.

Jongerenwerk zorgt voor 45 miljoen besparing
Het doel van de mBC is om gemeenten handvatten te geven bij de transformatie van het sociaal domein met betrekking tot jeugd. Leih: ‘Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor jeugdhulp. Dat betekent dat ze lokaal kunnen besluiten waarop ze in willen zetten.

Lees hier het volledige artikel.