Jezelf blijven tot je 150e

Lang en gelukkig: identiteit.
Als we in de nabije toekomst 150 jaar oud zouden kunnen worden, zouden we dan nog ons hele leven dezelfde persoon zijn? Filosoof Jos de Mul betwijfelt het.

‘Lang zal je leven’, zingen we op verjaardagen. Maar wie is diegene die toegezongen wordt eigenlijk, en blijft die wel steeds dezelfde persoon? Ook als het om een honderdste, of zelfs een honderdvijftigste verjaardag zou gaan?

Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om mensen steeds ouder te laten worden. Maar als ze daarin slagen, wie is daar dan eigenlijk mee geholpen? Het is nu soms al moeilijk om jezelf te herkennen op een jeugdfoto. Kun je als mens nog wel ervaren dat je dezelfde identiteit hebt, als je leven zich zover uitstrekt dat je kindertijd meer dan een eeuw geleden is?

Jezelf en anderen
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we weten wat een identiteit is. Filosofen onderscheiden grofweg drie manieren om dit begrip te definiëren. Jos de Mul, emeritus-hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: “De eerste, meest basale definitie is de logische identiteit. Je bent wie je bent: X = X. Dat is wel een belangrijk uitgangspunt, want als je wakker zou kunnen worden als je buurman, zou het leven er nogal anders uitzien. Identiteit is dus datgene wat hetzelfde blijft, de kern van het Latijnse woord idem zit erin.”

Lees hier het volledige artikel.