De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: een vergrijzende bevolking, stijgende kosten en een versnipperd zorgaanbod. Er zijn nieuwe vaardigheden nodig om deze uitdagingen aan te gaan.
Veerle en Manon, studenten van de master Population Health Management van het LUMC zien kansen.
Wat houdt jullie master in?
Veerle: “In de master kijken we naar het grotere plaatje van de zorg. Je wordt geen dokter, je zit niet in de kamer met een patiënt, maar je kijkt naar het zorgsysteem en gezondheid in het algemeen. Welke problemen spelen er in verschillende delen van bevolking? Wat zijn de behoeften? En hoe spelen we daarop in? Dat zijn vragen waar we ons binnen de master mee bezighouden vanuit verschillende oogpunten. Onze master zit in Den Haag en is verbonden aan de Health Campus. Hierbinnen wordt veel samengewerkt met de gemeente.”
Manon: “De master is heel breed, in je tweede jaar kies je een richting. Zo kun je de beleids- en managementkant op, of door in het onderzoek. Bijvoorbeeld gericht op data. Hiermee kun je veel over inwoners zeggen. Zoals welk deel van de bevolking een grotere kans heeft op een ziekte. Of juist niet. Zo zie je bepaalde verbanden tussen sociale aspecten en een ziekte en kun je hierop maatregelen nemen.”
Lees hier het volledige artikel.