De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. “Ook boven de vijftig ontwikkelen hersenen en vaardigheden zich.”
We denken bij ouderdom te veel aan vergeetachtigheid en traagheid. Maar wist je dat oudere mensen over het algemeen een positiever zelfbeeld hebben en beter kunnen omgaan met tegenslagen? Ze zijn meer met het heden en de toekomst bezig en minder met het verleden. Nieuwe informatie kunnen ze beter integreren in bestaande kennis en ze zijn beter in ruzies oplossen. Dat klinkt zo slecht nog niet. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University, vond dat ook. “Ik las in onderzoeken dat ouderen zich gelukkig voelen en tevredener zijn met hun leven, terwijl de nadruk bij veroudering in onze maatschappij altijd op ellende ligt.”
De hersenen van vijftigplussers ondergaan specifieke veranderingen die kenmerkend zijn voor deze levensfase. Hun grijze massa mag daarom een eigen naam hebben, vindt Sitskoorn. Ze bedacht er de term ‘geronbrein’ voor (geron is Grieks voor ‘oudere’). En het is dus niet zo dat de hersenontwikkeling stopt in een geronbrein, of dat er alleen sprake is van verval, vertelt ze in haar nieuwe boek ‘Het 50+ brein, ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij’. Het boek is een nieuwe versie van ‘Lang leve de hersenen’ (2008), dat al ging over de positieve veranderingen in het brein die ouder worden met zich meebrengt. In deze herziene versie geeft Sitskoorn meer achterliggende theorieën en tips om ons brein vitaal door de verstrijkende jaren heen te loodsen.
Lees hier het volledige artikel.