Hoe komt het dat je de naam van diegene die zich net voorstelde luttele seconden later alweer bent vergeten? De Duitse geheugentrainer en neurowetenschapper Boris Nikolai Konrad, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt het uit in zijn boek De geheimen van ons geheugen.
En hoe je voortaan voorkomt dat je een naam vergeet. Konrad beschrijft de technieken waarmee je volgens hem de namen van al je dertig nieuwe collega’s direct onthoudt.
Als scholier zag hij een televisieprogramma waarin een vrouw tips kreeg om haar geheugen te verbeteren. Die technieken hielpen hem door zijn eindexamens en door zijn studie op de universiteit. Dankzij dagelijks oefenen leert hij talen, onthoudt boodschappen alsook de namen van mensen na een ontmoeting. Konrad: ,,Dat je tegenwoordig minder hoeft te onthouden, daarvan wordt het geheugen niet beter.
Trainen
Train daarom. Wat namen onthouden betreft: je maakt er een betere indruk mee. De methode werkt bij iedereen. We hebben nog nooit meegemaakt dat de geheugentechnieken helemaal niets deden. En als je de technieken eenmaal beheerst, kun je ze altijd toepassen.”
De training is waarschijnlijk ook handig voor mensen die grote kans hebben op dementie. Konrad: ,,Het heeft geen nut als je al in een stadium van dementie zit, daarvoor zijn de technieken te complex. Begin liever op tijd.” De hersenen zelf veranderen er niet door, maar de verbindingen tussen verschillende hersengebieden wel, zoals tussen de hippocampus en de prefrontale cortex. Een goede samenwerking tussen beide helpt het geheugen.
Lees hier het volledige artikel.