De biologische leeftijd is wat weleens de leeftijd van onze slagaders wordt genoemd, en verwijst dus naar onze fysiologische leeftijd. In veel gevallen ligt die hoger dan de werkelijke leeftijd, maar mits enkele aanpassingen in de levensstijl zet je de teller snel een aantal jaar terug.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De invloed van de levensstijl
Meerdere factoren kunnen de evolutie van onze fysiologische leeftijd beïnvloeden. Onze voeding in de eerste plaats, maar ook onze leefomgeving (stress, vervuiling…) en onze leefgewoontes (roken, alcohol, lichaamsbeweging…).
Daarnaast spelen ook zaken een rol waar we zelf maar weinig of geen controle over hebben, zoals ons metabolisme en vooral onze genetica. Hoe groot de impact is van deze zaken op de veroudering van ons organisme, verschilt van persoon tot persoon.
Een van de “markers” van biologische veroudering is ons DNA, dat alle genetische informatie bevat die ons in staat stelt te functioneren. Hoe onze cellen deze informatie gebruiken is variabel, en hangt gedeeltelijk af van epigenetica – veranderingen in de activiteit van genen en de factoren die deze veranderingen beïnvloeden.
Lees hier het volledige artikel.