In Zuid-Europa is het extreem warm. Italië kampt met een historische hittegolf en in veel steden geldt code rood vanwege hoge temperaturen. 15 tot 25 procent van de mensen op de Italiaanse spoedeisende hulp heeft warmteklachten. Hoe kan extreme hitte tot een levensbedreigende situatie leiden?
Een gewone zonnige zomerdag is prima te doen voor je lichaam. Pas boven de 30 graden kun je serieuze klachten krijgen. “Normaal kun je de warmte kwijt via je huid en je ademhaling. Maar als het erg warm wordt dan moet je de warmte kwijtraken door te zweten. Dat gebeurt pas boven de 30 graden”, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt tegen NU.nl. Hij is professor ecologische energetica en gezondheid aan de Universiteit van Maastricht.
“De mens heeft gemiddeld een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden”, vervolgt hij. Als je ergens bent waar het warmer is dan dat, warm je zelf ook op. Je huidwarmte ligt juist iets onder die 37 graden. Wanneer de temperatuur ergens hoger is dan die van je huid, zoekt je lichaam manieren om te koelen. Dat gebeurt in de vorm van zweet. “Vanaf een bepaald moment kun je alleen nog via verdamping van zweet de warmte kwijt.”
Lees hier het volledige artikel.