Iedereen heeft wel eens buikpijn. Maar bij de ziekte van Crohn is er iets heel anders aan de hand. Dit is namelijk een chronische ontstekingsziekte van de darm. En die ziekte gaat vaak op en neer. Mensen hebben afwisselend goede perioden en slechter perioden waarbij de ziekte weer opvlamt.
Bij de meeste mensen die aan de ziekte lijden is de dunne darm, de dikke darm en of de endeldarm ontstoken. Maar er zijn ook mensen bij wie een ander deel van het spijsverteringskanaal is ontstoken. Er wordt dan ook wel gesproken van kop tot kont, want van de mond tot aan de anus kunnen ontstekingen ontstaan bij de ziekte van Crohn.
Klachten bij de ziekte van Crohn
De klachten kunnen daardoor ook uiteenlopend zijn, maar de meeste mensen hebben diarree of dunne ontlasting (omdat de ontstoken darm niet genoeg water opneemt), buikpijn en koorts. Omdat er vaak niet voldoende voedingsstoffen worden opgenomen door de ontstoken darm kunnen mensen ook mager(der) worden, last hebben van bloedarmoede of achterblijven in de groei. En een tekort aan voedingsstoffen leidt ook vaak tot vermoeidheid. Doordat er ontstekingen in het lichaam zitten, heeft de patiënt ook vaak last van algehele malaise. Sommige mensen hebben ook bloed bij hun ontlasting. Dit komt omdat er wondjes in de darmen ontstaan door de ontstekingen.
Lees hier het volledige artikel.