In onze westerse cultuur zien we een gebruinde huid als aantrekkelijk en zelfs als teken van goede gezondheid. Ook van zonnebanken zijn we niet vies. Ze geven ons immers al een bescheiden kleurtje, zodat we minder snel verbranden op reis. Maar klopt dat wel? En is dat wel een goed idee?
Te lichte beschermingsfactor
Deskundigen schatten dat in de zon komen met een gebruinde huid, gelijk staat aan het dragen van een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 2 tot 4. Dit betekent dat de huid tot vier keer meer aan de zon kan worden blootgesteld voordat ze verbrandt dan wanneer je geen kleurtje zou hebben.
Als je bijvoorbeeld normaal gesproken na 20 minuten in de zon verbrandt, trek je die tijd op naar 80 minuten, als je hebt voorgebruind.
Aanbevolen zonnecrèmes hebben echter een SPF van ten minste 15 tot 30. Door voor te bruinen, blijf je dus ver onder de minimum SPF van 15.
Het gevaar van UV-straling
Om dat basiskleurtje op te doen, moet je bovendien blootgesteld worden aan UV-straling, of die nu afkomstig is van de zon of van een zonnebank. En het is die UV-straling die zorgt voor huidziekten, zoals huidkanker.
Lees hier het volledige artikel.