Lange tijd werd beweerd dat koffie kankerverwekkend zou zijn, maar meer dan 1000 studies hebben dat intussen weerlegd. Al is er wel een nuance.
Fytochemicaliën
Aanvankelijk werd gedacht dat koffie de kans op blaaskanker, nierkanker of pancreaskanker zou verhogen en ook borst- en prostaatkanker in de hand zou werken, maar dat klopt niet. Sterker nog, koffie zou het risico op lever- en endometrium- of baarmoederslijmvlieskanker zelfs verlagen. Dat is volgens het American Institute for Cancer Research (AICR) te danken aan de waaier van kankerbeschermende stoffen (ook wel bioactieve stoffen of fytochemicaliën genoemd) in koffie. Die zitten trouwens ook in cafeïnevrije koffie.
Cafeïne
Bij dikkedarmkanker bleek er minder herval bij consumptie van koffie met cafeïne. Ook de sterftekans door kanker of andere ziekten lag lager. De beste resultaten werden bekomen bij (ex-) patiënten die 4 of meer kopjes koffie (460 mg cafeïne) per dag dronken. In deze studie was het de cafeïne, en niet de andere stoffen in koffie, die het effect veroorzaakte.
Andere studies toonden bovendien aan dat koffie het risico op diabetes verlaagt, wat op zich ook een oorzaak is van kanker en vroegtijdig overlijden.
Lees hier het volledige artikel.