Is het gevaarlijk als ik voel dat mijn hart overslaat?

Dit zegt de expert.
Ruim 1,7 miljoen Nederlanders kampen met (soms levensbedreigende) hart- en vaatziekten. Cardioloog Menno Baars behandelt elke week een onderwerp om jouw risico daarop te verlagen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld echt als je voelt dat je hart overslaat?

Een overslaand hart wordt regelmatig bezorgd opgebracht in de spreekkamer van cardioloog Menno Baars. “Ik leg dan uit dat een hart dat nou eenmaal doet”, vertelt hij. “Meestal is het onschuldig. Het kán om een aandoening gaan of door stress- en angstgevoelens worden veroorzaakt, maar zelfs als je blaakt van gezondheid en volledig ontspannen op een strand ligt, slaat een normaal hart zo nu en dan over. Ons lichaam komt niet uit een fabriek. Het is menselijk materiaal en dat zit zelden foutloos in elkaar.”

Dit gebeurt er als je hart overslaat
Voorafgaand aan elke hartslag glijdt er een elektrisch signaal over ons hart. Dat wordt afgegeven door de sinusknoop, een soort ‘computertje’. Hierdoor weten de spiercellen in het hart precies wanneer ze moeten knijpen. “Dit gebeurt in een constant patroon”, vertelt Baars. “Slaat je hart over, dan raakt dat patroon even uit het ritme. Bijvoorbeeld omdat er per ongeluk een extra stroomsignaal werd afgegeven of omdat het stroomsignaal net te laat kwam.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.