In tegenstelling tot een acute ontsteking, is een chronische ontsteking sluipend en minder zichtbaar, maar daarom niet ongevaarlijk. Op lange termijn kan chronische ontsteking zelfs leiden tot diabetes, dementie en kanker. Het is daarom belangrijk om een gepaste behandelingsmethode te bespreken met je arts.
Hoe ontstaat ontsteking?
Een ontsteking treedt op als je lichaam vecht tegen infecties, verwondingen en toxines, in een poging om zichzelf te genezen. Wanneer iets je cellen beschadigt, laat je lichaam chemische stoffen vrij die een reactie van je immuunsysteem uitlokken. Tijdens die reactie komen er antilichamen en eiwitten vrij, en een verhoogde bloedstroom naar het beschadigde gebied. Dit hele proces duurt meestal een paar uur of dagen in het geval van een acute ontsteking.
Chronische ontsteking ontwikkelt zich wanneer deze reactie aanhoudt, waardoor je lichaam in een constante staat van alertheid blijft. Na verloop van tijd kan chronische ontsteking een negatieve invloed hebben op weefsels en organen. Sommige onderzoeken suggereren dat chronische ontsteking ook een rol zou kunnen spelen bij een hele reeks aandoeningen, van astma tot kanker.
Lees hier het volledige artikel.