Bij de aanvaarding van zijn leerstoel als hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen breekt professor Rob de Bie een lans voor meer klinisch onderzoek. “Het stoort mij dat we nog steeds niet écht weten wat het beste is voor Parkinsonpatiënten.”
Wat zijn neurologische bewegingsstoornissen?
“Het zijn letterlijk alle neurologische aandoeningen waarbij het bewegen verstoord is. Soms bewegen mensen te veel, zoals bij de ziekte van Huntington, bij andere aandoeningen bewegen ze juist te weinig of is er beven, zoals bij de ziekte van Parkinson. Het gaat dus om zeer diverse aandoeningen die vooral de symptomen gemeen hebben. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn: van infecties of kanker tot een infarct of een genetische afwijking. In bijna driekwart van de gevallen in mijn spreekkamer gaat het om de ziekte van Parkinson. Van de mensen boven de 65 heeft maar liefst anderhalf procent deze ziekte.”
Het AMC heeft een sterke traditie in de behandeling van Parkinsonpatiënten, met name via diepe hersenstimulatie. Hoe is dat zo gekomen?
“Dat gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw. De Nederlandse neuroloog Hans van Manen bracht toen een nieuwe techniek vanuit Duitsland naar het Wilhelmina Gasthuis, een voorloper van het AMC. Hij schoof een naald in een specifiek hersengebied van Parkinsonpatiënten, waarbij de tip werd verhit om de cellen kapot te maken. Dat bleek de symptomen te verlichten. De techniek kwam tot stand nadat duidelijk werd dat sommige patiënten na een infarct in een specifiek hersengebied ineens geen Parkinsonklachten meer hadden.
Lees hier het volledige artikel.