Liefdesverdriet, iedereen heeft er weleens aan geleden. Een relatiebreuk is een gebeurtenis met een grote impact, die soms zelfs tot een depressie leidt. Maar waarom gebeurt dat bij de een wel en bij de ander niet?
“Inzicht in liefdesverdriet kan ons meer inzicht geven in depressies,” schrijft de Rijksuniversiteit Groningen.
Scheiden doet lijden. De ene keer erger dan de andere, maar lijden is het bijna altijd. Sommige mensen zijn mentaal en fysiek totaal van slag en kunnen een tijd niet meer normaal functioneren. In enkele gevallen wordt het zelfs pathologisch, zijn mensen er obsessief mee bezig en houdt het niet vanzelf op. Anderen hebben er minder last van, zijn een tijd verdrietig maar knappen snel op, zoeken afleiding of een nieuwe partner.
Promovendi Sonsoles Alonso Martinez en Anne Verhallen onderzoeken onder begeleiding van hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst mensen met liefdesverdriet. Met als doel: meer inzicht in het ontstaan van depressies.
Gevoel van depressie meten
Alonso Martinez en Verhallen volgen mensen met een recente relatiebreuk gedurende zeven maanden. De proefpersonen moeten onder meer vragenlijsten invullen en aan het eind moet een MRI-scan aangeven hoe hun brein functioneert ten opzichte van anderen. De vragenlijsten zijn bedoeld om het gevoel van depressie te meten.
Lees hier het volledige artikel.