Inzicht in energiehuishouding hart biedt perspectief voor behandeling hartfalen met voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen de schadelijke effecten van overmatige vetinname op de hartfunctie verminderen en zelfs herstellen. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Jan Glatz en Joost Luiken. Hun jarenlange onderzoek naar de energiehuishouding van het hart en de impact van vetrijke voeding wijst erop dat voedingssupplementen ondersteunend kunnen zijn aan een gezonde leefstijl, wat de belangrijkste manier is om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

De resultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Circulation Research.

Het hart heeft veel energie nodig. Vooral tijdens inspanningen zoals plotseling opstaan of rennen, moet het hart direct harder werken om zuurstof door het lichaam te pompen via het bloed. De belangrijkste energiebronnen voor het hart komen uit voeding, namelijk suikers (glucose) en vetten (vetzuren). Maar een overmatige inname van vet voedsel kan leiden tot een opstapeling van vet in het hart, een zieke hartspier en uiteindelijk hartfalen. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed rondpompen, wat ervoor zorgt dat mensen snel moe en kortademig worden. Dit komt met name voor bij mensen met obesitas en type 2 diabetes en is het gevolg van een te vet dieet.

Lees hier het volledige artikel.