Heupfracturen komen veel voor bij kwetsbare ouderen en zijn vaak fataal. Gemiddeld één op de drie patiënten overlijdt binnen een jaar. Orthopeden en internisten-ouderengeneeskunde zoeken daarom continu naar methoden om de beste zorg aan deze groep patiënten te kunnen geven.
In het Maastricht UMC+ heeft dit geleid tot een pilot met de verpleegkundig specialist als spin in het web. Het resultaat: een daling van het sterftecijfer met 50%.
“Veel oudere mensen zijn kwetsbaar. Als ze vallen, breken ze vaak een heup. Meestal kampen ze ook met diverse andere aandoeningen, zoals suikerziekte of hart- of vaatziekten,” trapt internist-ouderengeneeskunde Bart Spaetgens af.
Orthopedisch-chirurg René ten Broeke vult aan: “Die combinatie maakt ouderen best een complexe patiëntengroep wanneer ze worden opgenomen met een heupfractuur. Je hebt immers niet alleen te maken met een breuk, maar ook met ziektes waar je als behandelend orthopeed niet in gespecialiseerd bent. En dus vraag je indien nodig consulten aan van een cardioloog, een nefroloog en ga zo maar door.” Dat kan efficiënter en meer vanuit een holistische, internistische gedachte, vonden beide heren. En dus startten ze in 2018 op de afdeling orthopedie met de pilot orthogeriatrisch co-management.
Lees hier het volledige artikel.