Wat de sector al voelde en deskundigen al eerder voor waarschuwden, blijkt nu ook uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: de invoering van de participatiewet en het afsluiten van de sociale werkplaats voor nieuwe instroom heeft de baankansen voor mensen met een beperking verminderd.
Met de invoering van de Participatiewet in 2015 is de toegang tot de sociale werkvoorziening afgesloten voor nieuwe instroom. De bedoeling was dat mensen meer in de maatschappij moesten gaan werken. Mensen die op dat moment al een baan in de sociale werkvoorziening hadden, konden die behouden. De ruim 11.000 mensen die 31 december 2014 op de wachtlijst stonden voor zo’n baan, raakten hun indicatie kwijt en vielen sindsdien onder de Participatiewet.
Minder kans op een baan
Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de baankansen van deze mensen die (voorheen) op de Wsw-wachtlijst stonden, van gemiddeld 50% voor invoering van de Participatiewet daalden naar 30% na invoering van de wet. Ook de opname van de wachtlijsters in het zogenaamde UWV-doelgroepregister en het feit dat zij als eerste in aanmerking komen voor een baan in het kader van de banenafspraak, heeft dit niet kunnen tegengaan.
Lees hier het volledige artikel.