Nieuwe gevoelige onderzoekstechnieken kunnen helpen om te bepalen wat het effect is van voedingsstoffen op veroudering. Dit opent mogelijkheden om het verouderingsproces beter in kaart te brengen.
Onderzoekers van het Laboratorium voor Genetische Metabole Ziekten in het AMC hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports van Nature dat vorige week verscheen.
De manier waarop het lichaam omgaat met voedsel beïnvloedt de veroudering. Hoe ouder we worden, hoe minder efficiënt het lichaam voeding omzet in energie. “De verbranding van het voedsel loopt minder goed, er ontstaan andere stofwisselingsproducten, zoals aminozuren en vetten”, verduidelijkt dr. Riekelt Houtkooper van het AMC. “Dit proces draagt bij aan de ontwikkeling van ouderdomsziekten. Het precieze effect van dieet op veroudering is echter moeilijk te bestuderen. Vooral als we willen weten waarom een dieet bij de een wel werkt, en bij de ander niet.”
Veel basale informatie over veroudering wordt verkregen met onderzoek in laboratoriumwormen van ongeveer één millimeter groot. AMC-onderzoekers Arwen Gao en Iliana Chatzispyrou hebben een methode ontwikkeld waarmee ze beter in kaart kunnen brengen hoe wormen het voedsel verteren en welke stoffen daarbij ontstaan. Ze doen dat met een heel gevoelige moleculaire ‘weegschaal’ die de massa van de stofwisselingsproducten meet. Volgens de onderzoekers is het nu mogelijk om in een kleine groep wormen te meten hoe de zeshonderd stofwisselingsproducten ontstaan. Dat kon vroeger voor een beperkt aantal waarvoor veel meer wormen nodig waren.
Lees hier het volledige artikel.