De minister van VWS moet de extra besparingen op medicijnkosten, die artsen en apothekers hebben gerealiseerd, voor een deel terug investeren in betere farmaceutische zorg voor de patiënt. Bijvoorbeeld door de medicatiebeoordeling door apothekers uit het eigen risico van de patiënt te halen. Daarnaast moeten artsen en apothekers een reële vergoeding krijgen voor het verrichten van een medicatiebeoordeling.
Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP in een reactie op het op 20 mei gepubliceerde Jaarverslag 2014 van het Rijk. Daarin maakt het kabinet melding van meevallers in de zorguitgaven van zo’n € 2 miljard, waarvan € 188 miljoen op het budget voor medicijnen. Artsen en apothekers hebben deze gerealiseerd door goedkope medicijnen voor te schrijven en te verstrekken.
‘Wij willen graag goede farmaceutische patiëntenzorg leveren’, aldus Klein Nulent. ‘Dat moet laagdrempelig zijn, zeker voor kwetsbare patiënten, zoals ouderen die veel medicijnen gebruiken’.
Patiëntveiligheid
Het doel van de medicatiebeoordeling is een veilige behandeling van ouderen die dagelijks veel medicijnen gebruiken en kwetsbaar zijn. Omdat de medicatiebeoordeling voor de meeste verzekerden onder het eigen risico valt, zien veel patiënten ervan af. ‘De barrière van het eigen risico moet daarom verdwijnen’, aldus Klein Nulent.
Lees hier het volledige artikel.