Het aantal valpartijen op revalidatieafdelingen neemt af na het geven van onderwijs en individuele begeleiding aan patiënten én zorgverleners. Anne-Marie Hill en haar Australische collega’s tonen de effectiviteit aan van deze nieuwe intensieve strategie in The Lancet (2015; online 10 april).
In 2013 implanteerden de onderzoekers gedurende 50 weken geleidelijk een intensief trainingsprogramma voor patiënten en zorgverleners op 8 revalidatieafdelingen in Australische ziekenhuizen. Elke 10 weken startte de interventie op een nieuwe afdeling, volgens het ‘stepped-wedge’-clusterdesign. De afdelingen die nog niet aan de beurt waren, figureerden op dat moment als controlegroep.
Fysiotherapeuten leidden het programma, bezochten de afdelingen 2-3 keer per week en besteedden in totaal 400 uur op de 8 afdelingen. Patiënten kregen individueel onderwijs over vallen, schreven een persoonlijke anti-valstrategie en leerden valrisico’s herkennen. De zorgverleners kregen voorlichting over het nieuwe programma, training in valpreventie en kregen feedback van patiënten over de veiligheid van de afdeling.
Lees hier het volledige artikel.