Instantie die boetes int van wanbetalers wil af van extra hoge zorgpremie

‘Niet meer van deze tijd’
Na bijna tien jaar van gestage daling zijn er voor het eerst weer meer mensen die al minstens zes maanden hun zorgpremie niet kunnen betalen. De straf die ze daarvoor krijgen – een hogere zorgpremie – past niet meer bij deze tijd, zeggen schuldhulpverleners. Ook de instantie die die hogere premie int, het CAK, wil ervan af.

De afgelopen jaren lag het aantal wanbetalers bij de zorgverzekeraars stabiel rond de 170.000, maar op oudejaarsdag 2023 waren het er 178.000, blijkt uit cijfers die deze site bij het CAK heeft opgevraagd.

Reden voor Arjan Vliegenthart, directeur van financieel voorlichtingsbureau Nibud, om extra gespitst te zijn op financiële problemen. „We weten dat het aantal mensen dat de zorgpremie niet meer kan betalen een ‘kanarie in de kolenmijn’ is. Immers: ook wie geen premie betaalt, blijft gewoon verzekerd. Het is dus een van de eerste dingen die mensen niet meer betalen.”

Maar ook al blijf je als wanbetaler verzekerd: het niet betalen van de zorgpremie heeft wél gevolgen. Wanbetalers betalen namelijk meer premie, al wordt die hogere premie komende maand wel iets verlaagd, van 175 naar 160 euro. Ter vergelijking: de gemiddelde basisverzekering kost normaal 146 euro per maand.

Lees hier het volledige artikel.