De psychische en fysieke belasting van werknemers in de zorg blijft onverminderd hoog. Dat constateert de Inspectie SZW in een rapport over arbeidsbelasting in de sector Zorg en Welzijn. Vooral de werkdruk blijft pieken en er wordt te weinig aan gedaan.
De Inspectie SZW vindt dat bestuurders en management van de zorginstellingen verantwoordelijk zijn voor een goed functionerend arbozorgsysteem. Nu wordt verbetering van de arbeidsbelasting te veel overgelaten aan arbodeskundigen. Verder is het nodig dat medewerkers intensieve voorlichting krijgen om hen meer bewust te maken van de arbeidsrisico’s.
Overtredingen
Hoewel de verzuimcijfers in de sectoren Verpleging, Verzorging en Thuiszorg iets zijn gedaald in de afgelopen vijf jaar, blijkt het aantal instellingen met overtredingen op het gebied van werkdruk behoorlijk hoog: 82 procent. Er moet een aanpak komen voor psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en in mindere mate biologische agentia – virussen en bacteriën. In de ziekenhuizen is het verzuim niet gedaald vanaf 2008, daar worden vooral de arbeidstijden overtreden: in 82 procent van de onderzochte instellingen.
Speerpunt
Dit is de eerste rapportage ‘Zorg en Welzijn 2010-2012’ voor deze sector van de Inspectie SZW. Behalve naar de sectoren Ziekenhuizen en VVT, is ook gekeken naar de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ambulancezorg. De Inspectie geeft aan dat, omdat zij risicogericht werkt, het onderzoek niet representatief is voor de gehele sector Zorg en Welzijn. Uit de inspecties blijkt wel dat in de zorgsector veel wordt geïnvesteerd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar dat er onvoldoende maatregelen worden genomen. Instellingen kiezen één speerpunt en laten andere belangrijk arbeidsrisico’s liggen. De inspectie wil de komende tijd haar communicatie vooral richten op de besturen van de instellingen, opdat arbeidsrisico’s beter worden aangepakt.
Percentages
Het arbeidsgerelateerde verzuim in de zorg (1,2 procent) is 20 procent hoger dan gemiddeld in Nederland (1,0 procent) en wordt voornamelijk veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (zoals werkdruk, werkstress, onregelmatige werktijden, agressie en andere ongewenste omgangsvormen: 50 procent) en door fysieke belasting (30 procent). Daarnaast wordt 10 procent van de beroepsziekten in de zorg veroorzaakt door infecties met bacteriën of virussen.
Bron: Inspectie SZW via Zorgvisie